Doplněk stravy

Jaké mají selen a zinek účinky pro mužské zdraví, a kdy je doplňovat

Základní minerály, které si organismus nedokáže sám vytvořit. Zajímali jste se někdy o to, zda jich máte dostatek? A je možné, že mají selen a zinek účinky v oblasti mužského zdraví a plodnosti?

Jaké mají selen a zinek účinky pro mužské zdraví, a kdy je doplňovat

Zinek ani selen si tělo samo nevyrábí

A navíc jsou pro jeho fungování nezbytné. Bez některých prvků se náš organismus obejde, ačkoli mu pomáhají. To se ale netýká selenu a zinku – ty jsou skutečně nezastupitelné. Přijímáme je tedy formou stravy, a vylučujeme na toaletě, nebo pocením (ostatně proto se doporučuje těm, kteří trpí zvýšeným pocením, pít více minerálních vod). Tělo si bohužel ani nedokáže dělat dlouhodobé zásoby těchto živin, proto je každý den důležitá pestrá a plnohodnotná strava, případně obohacená o doplňky stravy. Co se působení týče, mají selen a zinek účinky především na ochranu buněk před oxidativním stresem, na stav vlasů a nehtů, ale také vliv na plodnost.

Selen pro podporu tvorby spermií

Selen je látka, která se podílí na normální spermatogenezi – tvorbě spermií, a také na jejich pohyblivosti. To je úplný základ, protože mužské pohlavní buňky a jejich kvalita mají s plodností přímou souvislost. V tomto ohledu mají selen a zinek účinky velice podobné: zinek navíc napomáhá udržet normální hladinu testosteronu (mužského pohlavního hormonu), který potenci také ovlivňuje. Zvlášť důležitý je zinek v období dospívání, protože má vliv i na správný vývoj a růst. Ačkoli se zdá, že selen a zinek potřebují hlavně muži, nenechte se zmást. Stejně důležité jsou i pro ženy. 

Mají selen a zinek účinky na imunitu?

Ano, a velké. Oba přispívají k normální funkci imunitního systému jako jedny z nejdůležitějších prvků. Při jejich nedostatku totiž dochází ke snížené stimulaci bílých krvinek – a to jsou buňky našeho imunitního systému. Nejde však pouze o imunitu v tom smyslu, že se nenachladíme. Při nedostatku zinku se hůře hojí rány, můžou nás trápit afty, a celkově neprospíváme. Kromě toho prokazují selen a zinek účinky na normální stav kostí, a podílejí se na metabolických procesech v našem těle a ochraně buněk. Zkrátka, jde o živiny, které je radno doplňovat. 

Kde hledat selen a zinek?

Zinek můžeme obecně vzato hledat v potravinách bohatých na bílkoviny – mase, rybách, vnitřnostech a vajíčkách. Zvlášť bohaté jsou na zinek mořské plody a ústřice (ostatně ty se doporučují jako afrodiziakum a prostředek na potenci). Z rostlinných zdrojů musíme zmínit droždí, dýňová semínka, ale i obiloviny. Vedle toho má selen zdroje docela podobné. Opět jsou to dary moře, celozrnné obiloviny a ořechy. Tady však záleží na tom, kde rostou – selen v potravinách se odvíjí od toho, kolik selenu bylo v půdě.

Osoby, které se dlouhodobě potýkají se stresem, mají fyzicky nebo psychicky náročnou profesi, nebo zkrátka vedou hodně aktivní život, mají spotřebu minerálů ještě větší. Při zátěži či nemoci jejich spotřeba stoupá, a protože mají selen a zinek účinky působící příznivě téměř na celé tělo, je určitě dobré je doplňovat.

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se