Doplněk stravy

Jak souvisí kvalita spánku a hladina testosteronu se zdravím?

Spánek je alfou a omegou celkového zdraví. Hlavně kvůli hormonům. Některé se tvoří nejvíc během noci, a pokud se nás týká nespavost, je jejich produkce omezena. Jak to vlastně celé funguje?

Jak souvisí kvalita spánku a hladina testosteronu se zdravím?

Černočerná tma

Tak by se dal popsat stav ideálního prostředí pro spánek. Možná máte zkušenost, že na chatě v přírodě, kde široko daleko není ani elektřina, se vyspíte nejlépe. Náš mozek je skutečně naprogramován tak, že reaguje na sebemenší světlo. Produkuje totiž hormon melatonin. Ten je zodpovědný za režim bdění a spánku. Jak se večer postupně stmívá, jeho produkce stoupá a vrcholí uprostřed noci, aby nám pomohl spát. Pokud spíme jen v pološeru, do ložnice proniká světlo z chodby nebo z venku, tvorba melatoninu logicky není dostatečná. A nedostatek melatoninu způsobuje nespavost. Pozor také na světlo z počítače, televize, ale i malé světýlko na ovladači nebo wifi routeru! Intenzita se nám zdá minimální, ovšem náš mozek ji vnímá mnohem silněji. Dnešní spotřebiče a LED žárovky jsou totiž extrémně silné.


Nespavost a vliv na zdraví

Nespavost může mít mnoho příčin, zaměřme se ale na její důsledky. Krátkodobý nedostatek spánku způsobí únavu a podrážděnost, ale pokud ho včas vyřešíme, trvalých následků se nemusíme bát. Dlouhodobá nespavost má však přímou souvislost snad se všemi vážnými chorobami. Dále to může dojít až k psychickým onemocněním. To proto, že mozek v noci pracuje jinak, než ve dne. Některé procesy se mohou dít pouze ve spánku, a pokud spíme málo, proběhnou neúplně. Z dlouhodobého hlediska tak znemožňujeme vlastnímu tělu, aby správně fungovalo.


Hormonální nerovnováha

Hormonální systém je důmyslně propracovaný. Hormony řídí celé tělo, a tedy i plodnost. Jak jsme zmínili výše, spánek je pro jejich produkci nezbytný, a pokud trpíme nespavostí, neprobíhá vše, jak by mělo. Pro plodnost mužů i žen je hormonální rovnováha nezbytná. Melatonin, který zodpovídá za náš spánek, se totiž podílí také na tvorbě pohlavních hormonů. 


Stres a problémy s početím

Podle statistik se na problémech s početím podílí stres až ze 30 %. Stres narušuje hormonální komunikaci mezi mozkem a pohlavní soustavou, a je jasné, že pokud k tomu dochází dlouhodobě, bude řešení obtížné. Paradoxem je, že lidé se stresem potřebují hodně odpočinku a spánku, a zároveň trpí nespavostí. To proto, že při stresu produkuje tělo kortizol, adrenalin a noradrenalin. Hormony, díky kterým se připravujeme na situaci Bojuj nebo uteč. Takto to funguje od pravěku, kdy měl stres své opodstatnění – díky němu měl pračlověk sílu utéct, nebo zabít divoké zvíře. Ve spánku bychom mamuta těžko přemohli. My už ale žijeme jinak, a nepotřebujeme nikoho zabíjet. Stres nám však zůstal, a ani ve spánku si od něj neodpočineme. Pokud stres a nespavost trápí oba členy páru, riziko potíží s početím se dvojnásobí.


A co mužský pohlavní hormon testosteron?

Nepodílí se pouze na plodnosti. Jeho hladina souvisí s tím, kolik máme energie a fyzické síly, i s naší duševní pohodou. Nejvíc testosteronu se produkuje právě během spánku, a pokud máme nespavost, je i jeho tvorba narušena. Výzkumy ukazují, že muži, kteří spí dlouhodobě méně, než 5 hodin, mají sníženou produkci testosteronu zhruba o třetinu. Důsledkem je fyzická i psychická únava, podrážděnost, a samozřejmě menší sexuální touha a výkon. Na hladinu testosteronu má opět vliv i hormon kortizol, který jsme už zmínili. Čím víc jsme ve stresu, tím víc kortizolu tělo produkuje, a tím nižší hladinu testosteronu máme. 


Naučte se správně spát

Každý den usínejte i vstávejte ve stejnou dobu, včetně víkendů. Tato pravidelnost je pro mozek nesmírně důležitá. Dvě hodiny před spaním už pobývejte v šeru – nesviťte silným světlem, a vyhněte se i obrazovce počítače a telefonu. Ideální je nedívat se před spaním na televizi. V ložnici zajistěte maximální tmu a ticho, odstraňte veškeré elektrospotřebiče. Možná nějakou dobu potrvá, než si tělo na tento režim zvykne – nevzdávejte to předem. Důležité je také to, že pokud se v noci probudíte, ve tmě zůstanete. Pokuste se toaletu navštívit bez rozsvícení, a nedívejte se ani na telefon, kolik je hodin. Náhlé světlo během noci totiž zmaří veškeré předchozí snažení – pro mozek je signálem, že už je den. 

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se