Hořčík neboli magnezium patří mezi minerální látky, které v našem těle ovlivňují mnoho oblastí. Potřebují ho nejen sportovci a lidé se zvýšenou fyzickou aktivitou – ti ho ocení, protože hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze důležité zejména při pocení nebo při sportu. Jeho dostatečný příjem je nutný při jakémkoli životním stylu.
Když energie nestačí: úloha hořčíku v metabolismu
S přibývajícím věkem si mnoho lidí stěžuje na častější únavu nebo pocit vyčerpání i po běžném pracovním dni. Hořčík přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a ke snížení míry únavy. Jeho dostatek tak pomáhá tělu „dobíjet baterky“ přirozenou cestou. Pokud máte pravidelně přes den nedostatek energie, zamyslete se nad tím, zda zvládáte běžnou stravou pokrýt denní dávku hořčíku.
Hořčík a tvorba bílkovin
Co se s přibývajícím věkem mění, je schopnost těla budovat a regenerovat svalovou hmotu, která je z velké části tvořena z bílkovin, základního stavebního materiálu lidského organismu. Hořčík hraje významnou roli při syntéze bílkovin a podporuje jejich tvorbu. Ať už se tedy snažíte zůstat aktivní, nebo prostě chcete, aby vaše tělo dobře fungovalo každý den, hořčík by neměl ve vašem jídelníčku chybět.
Kosti a svaly – důležitý je pro ně nejen vápník
A tím přínosy hořčíku nekončí. Věděli jste, že nejen vápník, ale také hořčík pomáhá udržovat normální stav kostí a zubů? A že zároveň přispívá k normální činnosti svalů? Po čtyřicítce dochází k pozvolnému úbytku svalové hmoty a ke změnám ve struktuře kostní hmoty souvisejícím s přibývajícím věkem. Proto je klíčové tělu poskytnout látky, které tyto tělesné struktury přirozeně podporují.
Na psychické rovnováze záleží v každém věku
Současné tempo života je rychlé – a dlouhodobé psychické přetížení působí často tiše, ale vytrvale. Hořčík podporuje normální činnost nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje psychické funkce. Pokud pociťujete podrážděnost nebo změny v soustředění, může být dostatečný příjem hořčíku obzvláště důležitý.
Hořčík ve stravě: kde ho hledat?
Přirozený příjem hořčíku v potravinách by měl ideálně pocházet z pestré a vyvážené stravy bohaté mimo jiné na vitamín B6.
Mezi dobré zdroje hořčíku patří celozrnné obiloviny, ořechy, semínka, luštěniny a zelená listová zelenina. Hořčík najdete i v některých minerálních vodách nebo v kakau.
Pokud je váš jídelníček na tyto potraviny chudší, případně máte zvýšenou potřebu hořčíku, je čas uvažovat o doplňku stravy s hořčíkem vhodném pro muže i ženy ve středním a vyšším věku. Při jeho výběru sledujte nejen množství hořčíku v jedné denní dávce, ale i jeho formu ovlivňující vstřebatelnost a obsah dalších vitaminů a minerálních látek.
Shrnutí hořčík – na co je dobrý NEJEN po čtyřicítce
- Pomáhá ke snížení únavy i vyčerpání a přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Podporuje nervový systém a psychiku.
- Přispívá ke zdraví svalů, kostí a zubů.
- Má pozitivní vliv na elektrolytickou rovnováhu.
- Podporuje tvorbu bílkovin.
- Hraje roli v buněčném dělení.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx
https://www.nzip.cz/clanek/1148-horcik