Maca neboli řeřicha peruánská či peruánský ženšen pochází (jak už název napovídá) z centrálního pohoří peruánských And. Je to rostlina, která dokáže přežívat v extrémních podmínkách. Její kořen se podobá tuřínu a původní obyvatelé této oblasti ji pěstují už nejméně 2 000 let. Je zdrojem důležitých živin a obsahuje vzácnou směs aminokyselin, minerálů, vitaminů a vlákniny.
Není maca jako maca
Málokdo to ví, ale maca může být nejen žlutá, která je nejběžnější, ale také černá nebo červená. Zajímavé je, že všechny tři barvy kořene vyrůstají ze stejných semen. Barvy se tvoří přirozeně v průběhu jedné sklizně a barvy tedy není možné pěstovat samostatně. Různě zbarvené macy mají sice stejný výživový profil, fytonutrienty ve slupce je ale odlišují a dávají jim nejen barvu, ale také jedinečné vlastnosti.
- Žlutá maca obsahuje karotenoidy, které jí dodávají specifické žluté zbarvení (stejně jako například mrkvi nebo dýni).
- Červená maca má vyšší obsah anthokyaninů, což jsou pigmenty podobné těm v borůvkách.
- Černá maca je bohatší na specifickou skupinu polyfenolů a antioxidantů, což ji odlišuje od ostatních barev.
Která maca je nejlepší? Ta nejvzácnější?
Z typické úrody macy se získá 60 až 70 % žluté macy, 20 až 25 % červené a 10 až 15 % černé macy. Podle starých andských šamanů to není náhoda – věří, že maca takto napovídá, jak ji konzumovat. Nejhojnější, žlutá, je považována za nejlepší pro každodenní užívání. K červené a černé pak přistupovali jako k posvátným a používali je pro zvláštní účely.
V oblasti And je červená maca považována za převážně ženskou, zatímco černá za mužskou.
Maca: proč ji užívat?
Maca je rostlina, která obsahuje látky zvané „macamidy“. Jedná se o sloučeniny, které patří mezi alkamidy, tedy skupinu přírodních látek s charakteristickou strukturou, které jsou spojené s aminem. Podobné sloučeniny se nacházejí i v jiných rostlinách, například pelyňku. Jejich unikátní kombinace a poměr se ale vyskytují skutečně pouze v mace.
Maca má pozitivní vliv hned na 3 oblasti, které jsou důležité pro každého a v jakémkoli věku:
Podporuje sexualitu a plodnost
Tradičně byla využívána jako potravina podporující plodnost u mužů i žen. Říká se, že macu začali konzumovat obyvatelé And poté, co si všimli jejího pozitivního vlivu na svá hospodářská zvířata.
Přispívá k fyzickému a duševnímu zdraví
Kořen macy prospívá celkové kondici. Živiny, které obsahuje, přispívají nejen k fyzickému zdraví, ale také k duševní pohodě.
Podporuje vitalitu a vytrvalost
Maca je často označována jako peruánský ženšen, a to právě pro svůj vliv na vitalitu. Při současném životním stylu, který klade vysoké nároky na aktivitu, tak představuje přírodní prostředek pro podporu energie.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: