Doplněk stravy

Doporučená denní dávka hořčíku: kdy se vyplatí ji dodržovat?

Hořčík je nejzákladnější živinou pro kosti, svaly, ale také na podporu energie. Jaká je doporučená denní dávka hořčíku a proč se zaměřit na jeho pravidelný příjem?

Doporučená denní dávka hořčíku: kdy se vyplatí ji dodržovat?

Jak nám prospívá hořčík?

Magnézium, neboli hořčík, je potřebný hned pro 300 různých procesů v lidském těle. Udává se, že víc než polovina lidí může trpět jeho nedostatkem. K čemu všemu nám slouží hořčík?

  • Podporuje správnou funkci svalů,
  • je důležitý pro kvalitu kostí,
  • pozitivně ovlivňuje spánek a duševní pohodu,
  • přispívá ke snížení únavy a vyčerpání,
  • podporuje činnost nervové soustavy.

Na starost toho má ale mnohem víc. Proč máme obecně hořčíku málo? Důvodů je více. Lidské tělo si ho samo neumí vyprodukovat a tak je odkázané na příjem ve stravě. Postupně se ukazuje, že běžné potraviny jsou dnes bohužel na hořčík chudší než dříve. 

Další příčinou je, že spotřeba hořčíku stoupá se zátěží – se stresem, fyzickým výkonem nebo třeba při nezdravém životním stylu. Moderní doba na nás klade vysoké nároky a my své tělo zároveň zapomínáme vyživit v potřebné míře. 

Doporučená denní dávka hořčíku je pro dospělého člověka stanovena na 375 mg. Jiné potřeby ale mohou mít sportovci, těhotné ženy či senioři. 

Kdo by se měl na hořčík zaměřit o něco víc? 

Jak jsme zmínili, více magnézia potřebuje organismus během fyzické aktivity. Jistě víte, že hořčík se doporučuje doplňovat během sportu a pomůže třeba po náročném výšlapu během dovolené, na který nejsme zvyklí. Magnézium si dopřávejte pravidelně, i když máte třeba fyzicky namáhavé povolání. 

Zvláštní skupinou jsou těhotné ženy, které často potřebují více hořčíku pro správnou funkci děložního svalstva. 

Hořčík se ve velké míře vyskytuje v kostech. S přibývajícím věkem je dobré myslet na udržení jejich kvality a kromě hořčíku jim dodat i vápník a vitamín D, aby zůstaly pevné a odolné. 

Jste unaveni? Pak je na místě dodržovat doporučenou denní dávku hořčíku

Jak se rychle zbavit únavy? Magnézium je vynikající proti únavě a vyčerpání, jelikož příznivě působí na nervový systém a tím pádem i na náš mozek. Kromě toho pomáhá navodit klidnější spánek, což s vyčerpáním úzce souvisí. 

Doporučená denní dávka hořčíku: kdy se vyplatí ji dodržovat? - ilustrační obrázek

Doporučenou denní dávku by proto měli dodržovat vlastně všichni. Jde o prvek, který je nezbytný pro celkové zdraví. Víte ale, jak doplnit hořčík?

Dobroty plné hořčíku

Šikovným zdrojem hořčíku jsou luštěniny, protože mimo něj jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vlákninu nebo zinek. Jsou také skvělé pro doplnění bílkovin a příjemným bonusem je jejich nízká cena. Dále jsou to ořechy a semínka všeho druhu. Zajímavý zdroj hořčíku jsou datle. Najdeme ho též v mase a vnitřnostech. 

Kdo dává přednost doplňkům stravy, může se poohlédnout o produktu, který kromě doporučené denní dávky hořčíku obsahuje i vápník a vitamín B6. Tahle trojka se krásně doplňuje a navzájem podporuje. Je to vynikající kombinace pro zdravý pohybový aparát a na podporu energie. 

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se